„Összefogásra van szükség, az eredményesebb pályaorientációhoz”

A három részes roadshow harmadik, egyben utolsó állomására, Pécsre érkezett a Karrierorientációs Program április 10-én.

Pécs Városháza adott otthont az AmCham Karrierorientációs Programját bemutató utolsó eseményének. Nyitóbeszédében Pécs polgármestere, Páva Zsolt kiemelte, hogy ebben a gyorsan változó világban a pályaorientációról és átképzési lehetőségekről hiteles tájékozódás kiemelten fontos a helyes út megtalálásának érdekében. A polgármester nagy lelkesedéssel fogadta a programot, mellyel néhány hónapja ismerkedett meg egy budapesti rendezvényen és nagy elégedettséggel figyelte a kezdeményezés előrehaladtát.

„Azt gondolom, hogy a mai nap elsősorban a lehetőségekről szól. Lehetőségekről, melyeket a digitális forradalommal járó fejlődés és a rohamosan változó világban elénk táruló új utak ígérnek. Lehetőségekről, mely azokban a középiskolás diákokban rejlik, akik életük legfontosabb döntéseinek egyikére készülnek, mikor a továbbtanulásról, vagy a munkavállalásról döntenek” – a programot, PhD Beck Ildikó, az AmCham Hungary igazgatótanácsának tagja mutatta be a pécsi esemény résztvevőinek.

 

 

Habár egyre nő a szakmatanulás presztízse, ez továbbra is egy nagyon fontos téma marad, hívta fel a figyelmet polgármester úr és Metzger Tibor a Pécsi Szakképzési Centrum kancellárja a kerekasztal beszélgetés során. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne a fiatalok tájékozottságát elősegíteni, egyhangúlag a pályaorientáció minél korábbi megkezdése volt a válasz. Abban szintén mindannyian egyetértettek, hogy a karrierorientáció hatékonyságának érdekében összefogásra van szükség, a cégek, a különböző oktatási intézmények és nem utolsó sorban a szülők között.

 

 

A beszélgetések során kiderült, hogy a munkáltatók nagy része szerint egyre kevésbé az fontos, hogy milyen tárgyi tudással rendelkezik egy fiatal, inkább arra figyelnek oda, hogy milyen készségekkel és elvárásokkal érkezik a munkaerő piacra. Az esemény végén a résztvevők megoszthatták véleményüket többek között  arról is, hogy melyek azok a készségek és jellemvonások, amik a legfontosabbak egy pályakezdőben. Ezek között a  legtöbbször az önismeret, a kitartás és az elkötelezettség jelent meg, továbbá fontosnak tartották az egy vagy több idegen nyelv beszélését és az informatikai ismereteket.

A pécsi roadshow-ról egy rövid összefoglaló is készült:

Az eseményen készült képek teljes galériáját ide kattintva tekinthetik meg. A fotókat köszönjük Todoroff Lázárnak!