A Programról

Középiskolák + vállalati önkéntesek = Karrierorientáció.hu

Évente több mint 100.000 diák fejezi be sikeresen középiskolai tanulmányait, majd ezután munkát vállal vagy a továbbtanulás mellett dönt. Ők lesznek Magyarország új cégvezetői, orvosai, szakácsai, mérnökei, tanárai. A mi célunk, hogy még a konkrét munkakör vagy egyetemi szak kiválasztása előtt segítsünk a középiskolás fiataloknak minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást.

Az AmCham Karrierorientációs Programja azért jött létre, hogy a pályaválasztás előtt álló, 9-12. osztályos, középiskolás fiatalokat vállalati önkéntesek segítségével tájékoztassa az előttük álló munkaerőpiaci lehetőségekről.

Hogyan működik az AmCham Karrierorientációs Program?

Amennyiben szeretnél részt venni a programban, az első és legfontosabb lépés, hogy regisztrálj az oldalra:

A program menete

A vállalati önkéntesek, más néven “Karrier Nagykövetek” előadást, csoportos foglalkozást, workshopot vagy interaktív órát tartanak országszerte bármely, a programhoz csatlakozó középiskolában. Az órák során gyakorlati példákkal és saját személyes tapasztalataikkal mutatják be a munka világát, mesélnek a saját pályájukról, illetve a diákok is kérdezhetnek, ezáltal első kézből kaphatnak információt a munkaerőpiacról, annak szereplőiről, különböző szektorokról, iparágakról és karrierutakról.

A karrierorientacio.hu oldal összekötő szerepet játszik a középiskolák és a Karrier Nagykövetek között. Az oldalon való regisztrációt követően tudják felvenni a kapcsolatot a vállalati önkéntesek és az iskolák, a másik fél profiljára kattintva az „Előadás szervezés indítása” gomb segítségével.

A kapcsolatfelvétel után az e-mailen közösen megbeszélt időpontot a Karriernagykövet és az iskola kapcsolattartója a profiloldalukon található események között (a naptárban) rögzítik, a látogatást követően pedig a megtartott előadás értékelésére is van lehetőség.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a TATA Consultancy Servicesnek, hogy pro bono segítettek létrehozni ezt a platformot, amelyet megálmodtunk.

Hogyan vehetek részt iskolaként?

Egy pár lépésből álló regisztrációra fogunk kérni, amihez jó, ha kéznél van iskola OM azonosítója is!

A regisztrációt követően a regisztrált Iskoláknak és Nagyköveteknek kell felvenniük a kapcsolatot egymással.  A  látogatás szervezéséhez a Résztvevőink oldalon tudsz böngészni a Karrier Nagykövetek között. A Nagykövet profiljára kattintva az „Előadás szervezés indítása” gombbal lehet elindítani a folyamatot és üzenetet küldeni a másik félnek. A rendszer ezt követően automatikusan generált üzenetekkel fogja segíteni a folyamatot, a legfontosabb teendőd, hogy ha megállapodtatok a látogatás időpontjában, akkor ezt bejegyezzétek a Profil oldalon található Események közé.

Kérlek a regisztrációhoz, illetve bővebb információért kattints ide.

Hogyan vehetek részt vállalati önkéntesként?

Egy rövid adatlap kitöltését követően máris kész a regisztrációd.

A regisztrációt követően a regisztrált Iskoláknak és Nagyköveteknek kell felvenniük a kapcsolatot egymással.  A  látogatás szervezéséhez az Iskolatérkép és a Résztvevőink  aloldalakon tudsz böngészni az Iskolák között. Az Iskola profiljára kattintva az „Előadás szervezés indítása” gombbal lehet elindítani a folyamatot és üzenetet küldeni a másik félnek. A rendszer ezt követően automatikusan generált üzenetekkel fogja segíteni a folyamatot, a legfontosabb teendőd, hogy ha megállapodtatok a látogatás időpontjában, akkor ezt bejegyezzétek a Profil oldalon található Események közé.

Kérlek a regisztrációhoz, illetve bővebb információért kattints ide.

Tartalmi segítség, tudásbázis

Önkénteseink munkájának támogatása céljából készítettünk egy moduláris oktatási segédanyagot, és egy-egy linkgyűjteményt STEM és nyelvtanulás témakörben, hogy könnyebben és hatékonyabban tervezhessék meg a Karrier Nagykövetek az orientációs előadásaikat. Az oktatási segédanyag a Tudásbázis menüpont alatt található meg. Emellett a Tudásbázisban tekinthetőek meg az oldal és a program használatához készített videóink is, amelyekben választ kaphatsz a látogatás szervezésével vagy az oldal funkcióival kapcsolatosan felmerülő kérdéseidre.

Kik szervezik a programot? És miért?

A Karrierorientációs Program az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által indított program, amelynek célja, hogy közelebb hozza a középiskolás diákokat a munkaerőpiac világához, információt adjon számukra a munkaerőpiac elvárásairól és lehetőségeiről, motiválja, inspirálja őket és segítséget nyújtson számukra a karrierút megválasztásában. 2017-től kezdve a közoktatás tanrendjébe bekerült a Pályaorientációs Nap, amelynek professzionális lebonyolításában szeretnénk vállalati önkéntesek segítségével az iskolákat, tanárokat aktívan támogatni.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara – mely egy független, nonprofit érdekképviseleti szervezet – 2011-ben hozta létre a Nyelvi nagykövet programot azzal a céllal, hogy hangsúlyozza az intenzív középiskolai nyelvtanulás fontosságát. A kezdeményezés, mely 2011-ben elnyerte a Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice díját, 60 kamarai tagvállalat részvételével több mint 130 iskolában több mint 10.000 diákot ért el.

Az iskolák részéről egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy az előadók cégjeikről, és a munkaerőpiaci tapasztalataikról is beszéljenek a diákoknak, így 2015-ben létrehoztuk Karriernagykövet programunkat, amelynek keretein belül több tucat osztályt hívtak meg tagvállalataink az elmúlt három évben, hogy betekintést nyújtsanak egy-egy sikeresen működő cég mindennapjaiba.

A Kamara mindezek mellett folyamatos párbeszédet folytat az üzleti szféra képviselőivel, az oktatási intézményekkel és a felelős minisztériumokkal. Az egyeztetések során két fontos tanulságot vontunk le:

 • Az oktatási intézményeknek ritkán vannak szoros kapcsolatai a munkaerőpiaci szereplőkkel, nem látnak rá, hogy milyen elvárásokra kellene felkészíteni a diákokat. Így a diákok sem rendelkeznek megfelelő információval arról, hogy mi várja őket tanulmányaik befejeztével a piacon.
 • A tanulók nincsenek tisztában az itthon kínálkozó lehetőségekkel, keveset tudnak a cégekről, szakmákról, pozíciókról, a szükséges képességekről, valamint az elhelyezkedést, képzést vagy tapasztalatszerzést segítő programokról.

Ezen felismerések, és az elmúlt évek tapasztalatai, visszajelzései vezettek minket arra, hogy a Nyelvi- és Karriernagyköveti programjainkat összefonva és újragondolva létrehozzuk Karrierorientációs Programunkat.

És mi az az AmCham?

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara egy független önfenntartó nonprofit szervezet, amelyet érdeképviseleti célból alapított 32 amerikai vállalat 1989-ben. A mára már 360 tagot számláló szervezet célja, hogy az amerikai és a nemzetközi üzleti élet vezető képviselője legyen Magyarországon, valamint, hogy hozzájáruljon az ország nemzetközi versenyképességének javulásához.

Az AmCham tagsága felelős a magyarországi export 37 százalékáért és kiterjedt hálózatába több mint 222 ezer dolgozó tartozik.

Bővebben rólunk.

 • Fenntarthatósági Tématét 2020 – új dátum

  Kedves Karrier Nagykövetek!

  Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a Fenntarthatósági Témahét elnevezésű kezdeményezést, mely idén október 5-9 között kerül megrendezésre magyarországi iskolákban. Lelkes önkéntesek jelentkezését várják, további információval az alábbi levél szolgál:

  (tovább…)

 • ‘Valóság-utazás’ – Bencsik Edit a karrierorientációról

  Bencsik Editet, a TATA Consultancy Services marketingvezetőjét kérdeztük legutóbbi látogatásáról a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. A program indulása óta, Edit hét különböző osztálynak tartott karrierorientációs órát, két különböző iskolában.

  (tovább…)