„A karrierorientációt nem lehet elég korán kezdeni” – beszámoló a debreceni roadshow-ról

2019. március 13-án elindult az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) Karrierorientációs Programjának három részes roadshow-ja, melynek első állomása Debrecen volt. A kampányban, a karrierorientáció mellett, kiemelt szerepet kapnak az MTMI (matematika, természet- és mérnöktudományok, valamint informatika) tantárgyak népszerűsítése is.

A roadshow célja, hogy országos szinten segítse a középiskolás fiatalokat minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást. Az eseményt Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója és Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere nyitotta meg a Debreceni Szakképzési Centrumban. Beszédjükben mindketten kiemelték, a hogy akkor lehet a vállalati munkaerő-igényeket kielégíteni, ha együttgondolkodás jellemzi a várost, az oktatási szférát és a vállalatokat.

Lippai-Nagy Írisz, az AmCham Hungary ügyvezető igazgatója

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere 

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja, dr. Kántor-Faragó Márta, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar adjunktusa és Szmolinka Zsolt, a CloudAgents ügyvezetője egy kerekasztal beszélgetés során fejtették ki, hogyan lehet segíteni a diákokat a pályaválasztásban. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a jövőben egy kompetencia alapú oktatási rendszerre van szűkség és minél előbb, akár általános iskolában is el kell kezdeni foglalkozni a karrierorientációval. Tirpák Zsolt szerint, élményekre és hatásokra van szükségük a diákoknak, ahhoz, hogy magabiztosan tudjanak tájékozódni és később elhelyezkedni ebben a folyamatosan változó munkakörnyezetben. Ugyanakkor, az is elengedhetetlen, hogy a tanárok is megfelelő információval rendelkezzenek, így kulcsfontosságú a pedagógusok felkészítése és  támogatása.

dr. Kántor-Faragó Márta, Tirpák Zsolt, Szmolinka Zsolt, Lippai-Nagy Írisz

 

Fontos, hogy az általános karrierorientációs célok mellett,  a reál tantárgyak fontosságát is hangsúlyozzuk a diákok felé. Az MTMI kampány tervezése során fontos szempont volt, hogy a tanárok számára elérhető legyen egy motivációs eszköz, mely segít abban, hogy a diákok jobban értsék miért is fontos nagyobb hangsúlyt fektetniük olyan tantárgyakra, mint a matematika, informatika vagy a biológia. A kampányhoz, tájékoztató  videók mellett plakátokat is megosztottunk a résztvevőkkel, amik segítséget nyújtanak a karrierorientációs órák során.

Ábrahám László, ügyvezető igazgató, National Instruments Antali János, Minőségbiztosítási Igazgató, Continental Automotive

Hogyan hat a digitalizáció a jövő munkahelyére? Milyen vállalati kezdeményezések vonzzák be a fiatal pályakezdőket? Hol kezdjük a pályaorientációt? Ezeket, és hasonló kérdéseket megválaszolva tartottak motivációs előadásokat a National Instuments, Continental Automotive, British Telecom és a Schaeffler / FAG képviselői.

Németi Emanuel, Head of Operations, BT Debrecen

 

Rehó-Kovács Katalin, oktatás és zervezetfejlesztés vezető, Schaeffler / FAG

A rendezvény egy állófogadással zárult, ami lehetőséget adott arra, hogy a pedagógusok és a vállalati képviselők is megoszthassák, hogy milyen készségek és kompetenciák fontosak számukra a diákokban és pályakezdőkben egyaránt. Ezenfelül, a résztvevők kézhez kaptak  egy úgynevezett MTMI mátrixot is, amiben azt mutatjuk be, hogy az egyes reál tantárgyak milyen karrierutak felé ágaznak el – ezzel is kézzelfoghatóbbá szeretnénk tenni a diákok számára azokat a lépéseket, melyek a jövőbeni sikeres karrierhez segítik őket. Az eseményt követően egy ötnapos pályaorientációs kampányt indítottunk a városban, melynek célja, hogy minél több vállalati önkéntes látogasson el a város és a környék középiskoláiba.

Köszönjük szépen a Debreceni Szakképzési Centrumnak, valamint Debrecen városának a vendégszeretet, nyitottságot és szakmaiságot, amivel minket fogadtak és a program mellé álltak.

Az eseményen készült képek teljes galériáját ide kattintva tekinthetik meg. A fotókat köszönjük Todoroff Lázárnak!

 

A Karrierorientációs roadshow-ról és tevékenységekről több helyi média is beszámolt, ezeket itt olvashatják:

Debreceni Televízió: Napszemle

DeHír: A cél, hogy százezernél is több diák tanuljon Debrecenben

Hajdú Online: Új szakmák, új lehetőségek