Tudásbázis

Az előadások megtartásában szeretnénk a témához kapcsolódó anyagok összegyűjtésével és megosztásával támogatni a Karriernagyköveteket.  A segédanyagok között az alábbiakat találod:

0. Az oldal használatához és a találkozások megszervezéséhez az alábbi videók segítenek számodra:
  1. Előadások szervezése – Ez a videó bemutatja, hogy hogyan juthatsz információhoz az Iskolákról/Nagykövetekről, illetve hogy hogyan tudsz előadást, látogatást szervezni

  2. Gyakori kérdések az oldal használatához – Ebben a videóban a profilod használatáról, az értékelésekről és a naptár használatáról (módosítás, elhalasztás, további időpont, törlés) tájékozódhatsz

 
1. Karriernagyköveti Útmutató – részletes útmutató, amely az AmCham karrierorientációs munkacsoportja által kidolgozott javaslatokat tartalmaz az előadások tartalmi és metodikai felépítésére. A dokumentum V. fejezetben találhatóak további segédanyagok az alábbi témakörökben:

  • Pályaorientáció, motiváció, önismeret
  • Jövő munkahelye – Hogyan változik a munkaerőpiac? Milyen kihívások vannak?
  • Mik a legfontosabb készségek és kompetenciák ma a munkaerőpiacon?

2. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) – Hosszú távon a magas hozzáadott értéket előállító cégek és a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából kulcskérdés annak megoldása, hogy több fiatal – különös tekintettel az ezeken a pályákon sajnálatosan alulreprezentált nők –számára tegyük vonzóvá a matematika-természettudományos-műszaki-informatikai („MTMI”, angolul „STEM”) karrierlehetőségeket. Olyan tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek abban, hogy a diákokat a STEM alapú szakmák választására inspiráljuk, motiváljuk.

A 2019-es tavaszi STEM roadshow során, három STEM hősünk, Réka a GE Healthcare-től, Dávid az Arconic-Köfém-től és Dániel a Continental Automotive-tól megosztotta a közönséggel, hogy nekik milyen készségekre, tantárgyakra és egyetemi képzésre volt szükségük ahhoz, hogy elérhessék álommunkájukat.

Kattints a képre és hallgasd meg történetüket!

    

STEM iránytűk

A iránytűk megmutatják, hogy a különböző STEM karrierutakhoz, milyen készségek és tudás kell.

A táblázat letöltéséhez kattints ide.

 

3. Nyelvtanulás fontossága – Az AmCham a Nyelvi Nagykövet Program nyomán továbbra is kiemelt célnak tekinti az idegennyelv-tanulás ösztönzését. Fontosnak tartjuk, hogy a nyelvtanulás szerepét és értékét a fiataloknak ne a felvételi vagy diploma kötelezően teljesítendő feltételeként lássák, hanem megértsék az idegen nyelvtudás, elsősorban az angol – kulcsszerepét a mindennapi munkafolyamatokban. A Karrierorientációs látogatások keretében érdemes beszélni nyelvtanulás fontosságáról, az idegennyelv-tudás meghatározó szerepéről saját karrieredben!

4. Duális képzés – A duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatás a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzés pedig a választott gazdálkodó szervezetnél folyik. A duális hallgatók így bepillantást nyerhetnek az általuk választott cég működésébe, megismerhetik a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatják meg a szakma fortélyait. A tanulmányaik befejezésekor pedig már olyan szakmai gyakorlattal rendelkezhetnek, ami hatalmas előnyhöz juttathatja a duális hallgatókat a karrierjük elindításában. További információ: http://dualisdiploma.hu/